Extension To National Gallery Of Ireland

Status

Type

Result

Client

Competition

International

Competition

National Gallery of

Ireland

In an international competition, ten firms were invited to make proposals for a 5000sqm extension to the National Gallery of Ireland.

The aim of the proposal was to make a new wing which would act cohesively with the existing building and provide the required accommodation in a manner that would enhance the experience of the overall building, while creating, in overall terms, a modern gallery for the 21st century.

The site for the extension on Clare street is at a pivotal point in the city, forming a junction between the Georgian Precinct and the rest of the city centre. The proposal recognises and reinforces this set of circumstances.

The entrance portico - a stone and glass cube extends six meters above the street - signals the presence of the gallery from Clare Street and Merrion Square to the east, and South Leinster Street to the west, creating a punctuation mark between two sets of circumstances. It extends over the pavement in a contemporary interpretation of a traditional architectural device seen elswhere in Dublin, most notibaly at the GPO on O'Connell Street and at the Bank of Ireland (formally the House of Parliment) at College Green.

Competition Finalist

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon